Hvordan tilberede Yerba Mate1. Du trenger en matekopp og en bombilla (uttales bom-bee-ja), som er et stål sugerør. En orginal matekopp er laget av små tørkede og uthulte gresskar, men finnes også i keramikk, metall eller tre. Du kan bruke en vanlig tekopp, men du trenger en bombilla.
Når man bruker en matekopp for første gang er det greit å herde den ved å la den stå en stund med kokende vann og løs yerba mate. 2. Fyll i teen slik at koppen er litt over halvfull. 3. Plasser den ene håndflaten over åpningen på koppen og rist frem og tilbake et par gange. Du vil da fjerne noe av pulveret som du slipper å drikker senere. Endel av de større stilkene/bladene vil komme til overflaten. Dette vil hjelpe å bevare din bombilla lenger. 4. Når du er ferdig med å riste, lar du den løse teen ligge i en skjev haug inne i koppen, slik at den ene siden er høyere enn den andre 5. Putt nå din bombilla ned i koppen på den siden der det er minst yerba. Dytt den helt ned og bort til veggen på den andre siden av koppen. Det er viktig å aldri røre rundt med bombillaen 6. Hell nå litt lunkent vann (en spiseskje eller to) ned i koppen, på den siden der det er minst te. Det er viktig å gjøre dette første gang for å bevare teen og smaken 7. Hell varmt vann på den siden med minst te. Hell på vannet sakte slik at det trekkes ned i teen før du heller på resten. Det veldig viktig at vannet ikker er kokende, det vil brenne teen. Det bør være rundt 70-80 grader. Smaken kan for noen være noe sterk, så det er nokså vanlig å bruke sukker. Ta på litt sukker før du heller på det varme vannet. En matekopp inneholder rundt 50g med yerba. Avhengig av personlige smak, kan du fylle på nytt vann mange ganger. 4-10 ganger er nokså vanlig. |
yerba,yerba mate,mate yerba, mate, matekopp,bombilla, bombillas, calebass, kalebass,helsete, vekttap, helsedrikk, grønn te,grønnte, te, rosamonte, mate cocido